5 januari 2021

Maassluise Kunstenaar Elly van Baalen gaf een workshop in DrieMaasHave (wonen voor mensen met dementie en/of lichamelijke problemen). Klik hier voor een algemeen bericht over deze projecten die in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid door Maassluise Kunstenaars werden georganiseerd voor bewoners van Maassluis. Hier volgt het verslag van Elly.

“Op 27 en 28 januari heb ik een workshop gegeven aan de schilderclub en de handwerkclub in DrieMaasHave. We gaan in gesprek met elkaar over het thema Vrijheid naar aanleiding van een aantal vragen zoals: Waar denkt u aan bij het woord vrijheid en wat betekent vrijheid voor u?

 

 

Al gauw komen er verhalen los. De één heeft er meer mee dan de ander, maar alles is goed. Het gaat tenslotte om een persoonlijke visie of ervaring van vrijheid. Meerdere vragen volgen. Welke kleur heeft vrijheid? Welke beweging of gebaar hoort er bij vrijheid? Welke muziek, welke activiteiten en ga zo maar door.

De activiteitenbegeleidster schrijft alles op grote vellen van een flipover. Deze verzamelde informatie wordt gebruikt voor het maken van een kunstwerk. Om tot de essentie te komen, maken we met zijn allen een paar ‘elfjes’: een gedichtje van 11 woorden en 5 zinnen.

Zingen
Is leuk
Zingen is gezond
Geeft ons veel vrolijkheid
Vrijheid

Ook deze worden op papier gezet. De deelnemers hebben er plezier in. Wat gaan we dan maken? Het idee is om druivenkistjes te beschilderen of te versieren met haak- en breiwerk in de persoonlijke kleuren van vrijheid.

In de vervolgles worden er persoonlijke elfjes gemaakt en naar aanleiding daarvan wordt een persoonlijk idee uitgewerkt om te gaan schilderen, haken of breien. Er zijn vlinders, water, een boot, abstract werk en nog veel andere onderwerpen. De elfjes zijn bijzonder mooi.

Wat ook mooi is om te zien is dat de deelnemers hun grenzen verleggen en opeens gaan schilderen zonder voorvoorbeeld Of in plaats van met stiften te werken opeens toch voor verf kiezen. Het thema slaat aan en iedereen is nieuwsgierig naar de eindresultaten.”

Dit project is mede tot stand gekomen door subsidie van de Gemeente Maassluis.

Foto’s door Mieke van der Eijk en Nicole Koster.