7 januari 2021

Hans van Overbeek

22 juli 1947 – 2 januari 2021

Wij kregen het trieste bericht dat op 2 januari jl. Hans van Overbeek is overleden. Hans nam jarenlang deel aan de SMK en verzorgde de website van onze Stichting.

Hij was veelzijdig en beet zich graag vast in voor hem nieuw ontdekte technieken. In grafiek, aquarel, fotografie en film ontwikkelde Hans vaardigheid en visie. Hij deed mee aan internationale wedstrijden en heeft daar ook prijzen gewonnen. Hij verkocht zijn werk graag op kunstmarkten. Eens stond hij in een kraampje aan de Maassluise Noordvliet toen de wind onder een aquarel schoot en in het water zeilde. Hij was lang voorzitter van een schilderclub in Rotterdam en had zijn atelier in het Arie de Groothuis. Toen de SMK behoefte kreeg aan een website heeft Hans zich daarin verdiept en zich het bouwen van een website eigen gemaakt. Hij heeft ook een aantal Maassluise Kunstenaars geholpen met het opzetten van een website.

In 2017 liet hij weten dat hij – mede vanwege problemen met zijn gezondheid – zijn belangstelling in het kunst maken aan het verliezen was. Hij zou met ingang van 2018 ook niet langer deelnemen aan de SMK en stoppen met het verzorgen van de website.

Dat Hans betrokken bleef, bleek uit zijn reactie op 6 februari 2018, de eerste dag dat onze nieuwe website online was: “Gefeliciteerd met de nieuwe site. Het ziet er goed uit. Zo zie je ook dat een site door de tijd heen evolueert. Meer dan een jaar geleden had ik zelf ook behoefte om de boel weer aan te passen, maar dat is qua bijleren en scripten een grote investering in tijd. Dat zag ik toen niet meer zitten. Dus blij dat het zo geworden is.”

Ook was Hans zijn interesse in het ‘visuele’ niet kwijt. Dat konden we zien aan de foto’s die hij plaatste op Facebook. Ook daarin legde hij de nodige creativiteit aan de dag. Daar deelde hij ook zijn belangstelling voor schepen op de Waterweg, vooral die voor imposante cruiseschepen.

Nadat hij de SMK verlaten had, heeft hij aardigheid gevonden in het maken van film. In 2018 heeft hij zich aangesloten bij de Filmclub Maassluis. Hij verraste met oorspronkelijke en technisch hoogstaande filmpjes die hij opnam met zijn smartphone. Ook heeft hij tot voor kort het secretariaat van de Filmclub op zich genomen.

Het afscheid en de crematie vindt morgen plaats in besloten kring.

Namens de Maassluise Kunstenaars en het bestuur van de SMK wensen wij zijn vrouw en familie alle sterkte toe.

Hieronder volgt nog een persoonlijk bericht van Maassluise Kunstenaar Hanneke Wessels.

“Een triest bericht dat een mooi mens is overleden.

Ik ken Hans al geruime tijd (ik schat ruim 20 jaar). We hebben elkaar leren kennen op de Vrije Academie in Vlaardingen waar we beiden de grafische afdeling bezochten. Hans was altijd behulpzaam en stimulerend. In 2010, toen ik plotseling mijn ad hoc atelier in Vlaardingen moest opgeven wegens verkoop van het pand, bood hij mij zijn atelier aan. “Zet je spullen alvast maar bij mij het atelier. Ik ben toch van plan om het atelier op te geven want aquarelleren kan ik ook aan de keukentafel.” Etsen deed hij nauwelijks meer of op een klein handpersje. Hij ging toen ook verhuizen naar het nieuwe appartement aan de Waterweg. Zo ben ik in ‘zijn’ atelier terechtgekomen.

Hans heeft vroeger bij de gemeente gewerkt als hoofd van de afdeling sociale zaken. Toen ik bij de gemeente Vlaardingen ging werken als coördinator Stadsvernieuwing heeft hij me een keer geadviseerd hoe zaken aan te pakken. Zomaar, omdat hij dat leuk vond. Ook heeft hij voor mij destijds mijn website gemaakt en hield deze bij. Op een gegeven moment ging dat niet meer.

Als we elkaar tegenkwamen was hij altijd optimistisch en belangstellend. Hij leefde tussen vrees en hoop. De hoop heeft het niet gewonnen. We zullen hem missen.”