31 december 2020

MaassluiseĀ Kunstenaar Friedie Kloen gaf een workshop beeldhouwen met speksteen voor een groep visueel beperkte senioren in De Vliet. Klik hier voor een bericht over de projecten die door Maassluise Kunstenaars in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid werden georganiseerd voor bewoners van Maassluis. Hier volgt het verslag van Friedie.

“Onder mijn leiding hebben de deelnemers van de woensdagmiddagactiviteiten-groep drie middagen gewerkt met speksteen met als thema Vrijheid. Samen hebben wij tijdens de eerste bijeenkomst gesproken over het thema Vrijheid: wat betekent Vrijheid voor hen of wat heeft het betekent gezien hun beperkingen voor wat betreft hun gezichtsvermogen.

 

Aan de hand daarvan hebben de deelnemers een speksteen op gevoel uitgekozen en zijn aan de slag gegaan. Met vijlen en mesjes werd in samenwerking met mij aan de steen gewerkt. De steen werd vervolgens afgewerkt door te polijsten met staalwol.

Ik heb alle beeldjes afgewerkt door er olie op te doen en van een mooi sokkeltje voorzien. De beeldjes zijn heel erg mooi geworden! Het is heel fascinerend om de resultaten te zien, maar wat nog waardevoller was als begeleider van deze workshop, is het plezier en de intensiviteit waarmee de deelnemers aan de workshop hebben deelgenomen. Een heel mooi project om als begeleider te mogen doen.

De beeldjes zouden oorsprokelijk geĆ«xposeerd worden tijdens de Kunstroute. Omdat die definitief niet door ging, zijn ze in november aan de makers overhandigd. Zij wisten, ondanks de vele maanden die er door het coronavirus tussen het maken en overhandigen zat, nog precies wat zij hadden gemaakt. Zij waren allen zo trots op hun werk!”

Dit project is mede tot stand gekomen door subsidie van de Gemeente Maassluis.