14 januari 2019

Uit het persbericht van de Gemeente Maassluis:

Binnenkort wordt het beeld Stormkracht weer teruggeplaatst op de Vloedpaal, halverwege de Boeiende Route tussen de Spoorbrug en de Havenbrug. Van het oorspronkelijk iepenhouten kunstwerk van beeldhouwster Friedie Kloen is met behulp van moderne 3D technieken door het Maassluise bedrijf VKN een kunststof replica gemaakt. Vervolgens heeft Friedie Kloen met speciale verf de houtnerven op het beeld geschilderd. Hiermee heeft het weer volledig de uitstraling van het oorspronkelijke beeld. Met gepaste trots presenteerden Friedie Kloen en Wijnant van Genderen van VKN op 9 januari het resultaat aan wethouder Corine Bronsveld en legden uit hoe het allemaal tot stand gekomen is.

Op de foto: Wijnant van Genderen overhandigt een schaalmodel van het beeld aan wethouder Corine Bronsveld en Friedie Kloen.

Eind vorige eeuw (1999) is Maassluis aan de slag gegaan met het op de kaart zetten van de binnenstad en heeft toen in kaart gebracht wat de mogelijkheden waren. Daar kwamen een aantal ‘sleutelprojecten’ uit, waaronder de Boeiende Route, de verbinding tussen de binnenstad en de buitenhaven. De rijke historie van Maassluis was de basis voor deze route en in het kader van de herdenking van de Watersnoodramp van 1953 zijn een aantal elementen toegevoegd die hieraan herinneren. Bijvoorbeeld in 2001 de ‘Getijdenklok’ aan de gevel van het Sleepvaartmuseum. En, dit gaf weer inspiratie voor een kunstzinnige Vloedpaal, die een blik geeft op de extreme waterstanden waar Maassluis in haar historie mee te maken heeft gehad. En, op 1 februari 2003 onthuld is. Friedie Kloen maakte voor deze Vloedpaal het beeld Stormkracht: ‘Een mens tuurt over het water om de situatie te beoordelen en ziet dat het goed komt, de Deltawerken in de verte geven hem rust’.

De elementen hadden ondertussen vrij spel en ondanks regelmatig onderhoud van het iepenhouten beeld was vervanging van het kunstwerk noodzakelijk. Na bijna zestien jaar, medio juni 2018 is in overleg met de kunstenaar het beeld van de Vloedpaal gehaald. En, was de vraag of wederom een houten beeld zou worden geplaatst, wat zou leiden tot hoge onderhoud- en herstelkosten. Bij het denken hierover kwam het idee om een Maassluis bedrijf, VKN dat replica’s maakt van kunststof op basis van 3D scans,  te koppelen aan de kunstenaar en te kijken of het mogelijk is om op deze manier het beeld toekomstbestendig te maken. Ook moest het beeld er natuurlijk weer uit zien als oorspronkelijk. Dat was best spannend en vroeg om een nieuwe manier van denken om dit voor elkaar te krijgen. Door de goede samenwerking tussen Friedie Kloen en Wijnant van Genderen van VKN is dit gelukt en krijgt Maassluis dit bijzondere beeld weer terug.