26 maart 2023

Als medeorganisator van de Kunstroute Maassluis stelt Ans van de Wiel deze week enkele vragen aan Frits Veenland. Frits heeft evenals Ans een atelier in ateliergebouw ‘De Wasserij’ aan de Zuidvliet; een thuiswedstrijdje dus. Beiden werken er al 15 jaar aan hun kunst. 

Het atelier bevalt Frits bijzonder. Het is een heel prettige ruimte met twee hele glaswanden. Die zorgen voor veel licht en geven een prachtig uitzicht op de Zuidvliet. “Ik vind er sporen terug van alles dat ik ooit gemaakt heb. Hier heb ik een eigen plek.” Tijdens de Kunstroute geeft hij meerdere gastkunstenaars onderdak. Hij doet dat omdat hij vindt dat de Kunstroute er dan gevarieerder op wordt. Voor een aanvulling van driedimensionale kunstwerken van zijn gasten hangt hij zijn eigen werk bij gelegenheid op de schutting naast het gebouw.

Het organiseren van de 2023 editie is voor Frits in een korte bescheiden zin samen te vatten: hij zorgt voor de fysieke zichtbaarheid van het evenement. Dat betekent: “Ik zorg voor de verspreiding van de posters en de folders in de binnenstad. De folders, met daarop de route en de deelnemende kunstenaars, kunnen dan alvast worden meegenomen. Ook heb ik de verdeling onder de kunstenaars gecoördineerd. Verder organiseer ik dat er vlaggenmasten op de juiste locaties worden geplaatst (met veel dank aan de gemeente!) en dat de vlaggen worden gehangen en ’s avonds gestreken. Dat laatste doen de zeekadetten voor ons.”

Er komt veel kijken bij de logistiek van zo’n route en voor deze editie was het clubje vrijwilligers klein. Ans heeft voor deze route het drukwerk vormgegeven en de speurtocht voor kinderen (tot 12 jaar) mede opgezet. Daar vallen prijzen te winnen in de vorm van materialen voor de kunstenaar, die door de Wereldwinkel in Maassluis beschikbaar zijn gesteld. Als kind won ze zelf ooit een tekenwedstrijd en “dat stimuleert en blijft je altijd bij”. 

Welkom in ‘De Wasserij’ en andere locaties op 15 en 16 april. Voor meer informatie kunt u hier terecht.