23 december 2020

Maassluise Kunstenaar Hanneke Wessels gaf begin dit jaar bij de ‘Visiteclub’ in De Vloot een workshop in tekenen met houtskool en pastelkrijt. De visiteclub is een groep senioren die wekelijks bijeen komt onder auspiciën van Seniorenwelzijn. Klik hier voor een algemeen bericht over deze projecten die in 2020 in het kader van 75 jaar vrijheid werden georganiseerd voor bewoners van Maassluis. Hier volgt het verslag van Hanneke.

 

 

 

 

“Het betrof een workshop portret tekenen. De bedoeling was dat er een portret werd getekend waarbij een detail werd getekend dat kenmerkend was voor het thema vrijheid. Het was voor de leden van de Visiteclub een hele uitdaging om met houtskool – als onbekend medium – ook nog eens een portret te tekenen. Ik had een voorbeeld gemaakt van een gezicht met de verhoudingen erbij. Ik vroeg de dames om eerst met houtskool te oefenen maar de meesten gingen gelijk aan de slag. Uitroepen zoals: “Goh, ik wist niet dat ogen halverwege het hoofd zitten” tot de afmetingen van de oren, maakten het tot een bijzonder leuke middag.

Er was een portret met een oranje bril, met een vlaggetje in de hoek of een rood wit blauwe ketting. Van het eerst niet mee willen doen, angst om te tekenen tot emoties bij een tekening waarbij een oorlogsverleden speelde, maakte het tot een bijzondere middag. Een compliment aan de Visiteclub!”

Omdat de tekeningen geëxposeerd zouden worden tijdens de Kunstroute had Hanneke de tekeningen ingelijst. Doordat de Kunstroute niet door ging, werden de ingelijste tekeningen 21 december aan de makers overhandigd als een extraatje in deze moeilijke tijd.

Dit project is mede tot stand gekomen door subsidie van de Gemeente Maassluis.