26 maart 2019

Afgelopen vrijdag werden de poster, flyer en ander promotiemateriaal van de Kunstroute Maassluis 2019 gepresenteerd. In zijn welkomstwoord belichtte David van der Houwen, voorzitter van de Stichting Maassluise Kunstenaars, het thema van dit jaar – grenzeloos – als volgt:

‘Boven het bureau op mijn werkkamer hangt een mooie, rustgevende prent die ik lang geleden in Japan heb gekocht. Ik zie een onbekend landschap en onbekende Japanse lettertekens. Daarmee treedt het beeld buiten mijn vertrouwde en bekende grenzen. Ik ben op onbekend terrein. Een schilderij, ets of tekening is in zijn vorm begrensd, want meestal zit er een lijst omheen. Die begrenzing geldt niet voor driedimensionale kunstwerken, al zou je kunnen redeneren dat de grens daar is, waar het materiaal ophoudt. Maar wat zich binnen de lijsten afspeelt, kent geen grenzen. Daarom vind ik het thema van deze Kunstroute ook zo goed gekozen.

In de Volkskrant van zaterdag stond een interview met acteur Michiel Romeijn met daarin de volgende zin: ‘Het is zo geestig om te zien wat er gebeurt als je alles loslaat. Dáár begint de kunst.’ Volgens mij slaat hij daarmee de spijker op de kop. Misschien is het wel een mooi compliment als iemand zegt: ‘het lijkt nergens op’. Dan is grens van het herkenbare overschreden. Die moet je ook als kijker kunnen en durven los te laten. Nog een citaat uit het interview met Michiel Romeyn: ‘Kunst heeft toch te maken met een ander soort denken’.

 

 

Daarna sprak David over de poster: ‘Ook dit jaar hebben verschillende kunstenaars een ontwerp ingediend en na lang wikken en wegen heeft de daarvoor ingestelde commissie een keuze gemaakt. Evenals als vorig jaar viel die keuze op een ontwerp van Judith en Frans Vonk. Complimenten voor Judith en Frans. Niet alleen voor het ontwerp, maar voor het hele pakket. En natuurlijk complimenten aan iedereen die met ongelooflijk veel inzet deze Kunstroute weer mogelijk maakt. Dus ook een woord van dank aan onze sponsors, waarvan een deel hier vanavond aanwezig is.’

 

 

 

 

 

Latoya Heemstra van Wilgenrijk – waar ook dit jaar de presentatie plaatsvond – onthulde daarna de poster. Frans Vonk lichtte het ontwerp toe en refereerde aan de hernieuwde belangstelling voor de maan, zoals onlangs duidelijk werd geïllustreerd toen China een geslaagde landing maakte aan de achterzijde van de maan. Frans maakte gebruik van foto’s die zijn broer van de maan had gemaakt en liet zich verder inspireren door kraaien (lees daarover meer op onze website).

Foto’s: Mick Otten