14 maart 2022

Begin vorig jaar bedacht Maassluise Kunstenaar Elly van Baalen een plan om bewoners van Maassluis samen te brengen en hun creativiteit te stimuleren en te activeren. Het werd een project van de Stichting Maassluise Kunstenaars met de naam ‘One Line Faces’.

De activiteit bestaat uit het tekenen van een portret in één doorgaande lijn. Je kunt jezelf natekenen of een portret van een ander maken. Je kan het ook samen doen met familie, vrienden of een groep. De tekenpen mag niet loskomen van het papier. Hoe minder je op het papier kijkt, hoe spontaner de tekening wordt. Het gaat er dus niet om dat het een gelijkend portret wordt en je hebt dus geen tekenervaring nodig. Door het samen te doen, ontstaat vanzelf een leuke wisselwerking! Deelnemers krijgen een envelop met papier en een fineliner, zodat iedereen met dezelfde materialen tekent.

 

Veel hilariteit

Elly: “Tijdens de voorbereidingen vroeg ik mijn kleinkinderen om elkaar na te tekenen in één doorgaande lijn. De eerste reactie was: nee! Daarop heb ik zelf een tekening van één van de kinderen in één doorgaande lijn gemaakt. Toen ik het portret liet zien, lagen ze dubbel van het lachen. De tekening leek totaal niet! Maar het was wel de aanleiding om het te proberen voor één van de kinderen. Weer werd er veel gelachten en uiteindelijk waren ze allemaal enthousiast aan het tekenen. Ze hadden er zoveel plezier in dat ze door de dag heen steeds nieuwe tekeningen maakten. Alleen al het tegenover elkaar zitten, elkaar aankijken, niet op je papier mogen kijken – wat natuurlijk toch zo nu en dan gedaan werd – gaf veel hilariteit en binnenpretjes. Dit was heerlijk om te zien. En precies de bedoeling van het project: verbinding, plezier en creatief bezig zijn!”

Bijna 1000 portretten

In juni 2021 is het project gestart met de overhandiging van een tekenpakket aan wethouder  van cultuur Corine Bronsveld. Die vond het een prachtig idee en ging meteen de gemeenteraad aan het werk zetten. Veel bewoners kwamen op eigen initiatief een tekenpakket ophalen, maar ook in groter verband werd enthousiast meegedaan, zoals bij Tip Top voor Nop, de Buurtcirkel, de Voedselbank en tijdens de Week van de Ontmoeting. Verrassend was dat aan het begin van het nieuwe schooljaar een kunstdocent van het Lentiz Reviuslyceum liet weten, dat zij dit graag in haar lessen opnam. Zij maakte haar collega’s – ook die van de Revius MAVO – enthousiast en zo hebben de hele onderbouw en de leerlingen van de bovenbouw die het vak kunst beeldend volgen, meegedaan aan dit project. Vandaag werden honderden portretten aan Elly van Baalen overhandigd. Er zijn inmiddels bijna duizend portretten binnengekomen.


Vandaag werden door een leerling van het Lentiz Reviuslyceum honderden One Line Faces-portretten overhandigd aan Elly van Baalen.

Expositie One Line Faces

Heeft u nog een portret thuis liggen? Lever die dan in vóór 30 april bij de Bibliotheek, Museum Maassluis of Ervaar Maassluis. Want op zaterdag 7 mei wordt om 15.00 uur in Theater Koningshof de expositie One Line Faces geopend door theaterdirecteur Wim Staessens en Elly van Baalen. Alle getekende portretten – als gezamenlijk kunstwerk van de inwoners van Maassluis – zijn dan in het atrium van het theater te bewonderen t/m 29 mei. Zie de website van Theater Koningshof voor de openingstijden.

Nog meer portretten van leerlingen van het Lentiz.