3 januari 2024

Sinds mijn 23e ben ik verbonden met de Maassluise Kunstenaars. Ik heb meegedaan met een Kunstroute en andere gezamenlijke projecten. Het was het begin van mijn glas avontuur. Inmiddels ben ik 26 en woon en werk ik in Denemarken als glasblaaster.

Passie

Ik vind glas uitdagend, met eigenschappen die je niet terug kan vinden in een ander materiaal. Hard, koud en doorzichtig, maar wanneer je het opwarmt en afkoelt gaat het langs verschillende stadia. Als glasblazer gebruik je een oven die constant op ca. 1130 graden is. In deze oven zit een pot met gesmolten glas. Wanneer je begint te werken met het glas is het net als honing zo vloeibaar. Naarmate het afkoelt wordt het steeds een stukje stijver en minder bewegelijk. Op elke tempratuur kan je andere dingen veranderen aan bijv. de vaas die je maakt. Hierdoor is het altijd een spel met de hitte. Tussendoor kan je het glas opwarmen in een speciale oven maar nooit meer naar de temperatuur van het begin. 500 graden is een belangrijke temperatuur; het glas kan dan niet meer vervormen. Vanaf deze tempratuur moet je het glas langzaam afkoelen, anders breekt je werk.

Keramiek naar glas

Het is nooit mijn intentie geweest om in het buitenland te wonen maar glasblazen is mijn passie. Ik heb gestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht. Daar ontdekte ik langzaam dat ik glas een gaaf materiaal vind. In eerste instantie was ik geïnteresseerd in keramiek en zo kocht ik een tweedehands keramiek oventje van marktplaats. De vrouw waarvan ik het kocht, smolt kleine glasjuwelen en ze gaf mij haar rest glas mee. Zo kwam het dat ik ging experimenteren met glas en ontdekte dat ik dit veel leuker vind dan keramiek! 

Naar Denemarken

Het echte begin van mijn avontuur begint in Nederland waar ik op stage ging bij glasblaaster Selma Hamstra. Daarna heb ik meerdere glasblazers geholpen, waarbij ik ervaring opdeed. Naast mijn studie in Utrecht volgde ik één dag per week een volwassen studie over glas in België. Hier kon ik 1½ uur per week zelf glasblazen. Via mijn studie in Utrecht kreeg ik de kans om een uitwisseling te organiseren naar de glas- en keramiekschool in Bornholm, Denemarken. 

Veel oefenen 

Ik ben daar geweest voor vijf maanden. Het is een kunstacademie met een uitgebreide glas werkplaats waar je elke dag kunt oefenen en experimenteren. Het was een gave tijd waar ik veel heb geleerd! Op hetzelfde moment studeerde ik ook af in Utrecht. Mijn afstuurwerk is voortgekomen vanuit mijn gedachtenspinsel over hoe we in onze eigen bubbel bevinden. Is dat prima? Een veilige bubbel. Moeten we ons meer openstellen? Het werk daarvoor heb ik geblazen op Bornholm.

Aan het werk 

Vlak voordat ik de school verliet, heb ik rondgevraagd of iemand wist of er een glasblazerij was die een assistent zocht (glasblazers gebruiken in de meeste gevallen een assistent, veel geblazen glas vergt twee personen om het te maken). Ik vond een baan in het glasmuseum van Ebeltoft, Denemarken. Het was de bedoeling dat ik daar twee maanden zou werken.  Aan het einde van deze twee maanden vroegen ze mij of ik nog twee maanden langer wilde blijven. Dat wilde ik wel! Het was een fijne werkplek en ik leerde veel van mijn baas. 

Doordeweeks assisteerde ik hem met het maken van vazen etc. In het weekend werkte ik alleen in de studio. Dan maakte ik kleinere dingen zoals paperweights of kleine vaasjes. Aan het einde van het toeristenseizoen vroeg het museum of ik volgend jaar terug wilde komen voor acht maanden. Dit jaar ben ik daar geweest tot en met augustus.

Freelancer

Vanaf september ben ik verhuisd naar Kopenhagen en ben ik begonnen als freelance glasblaaster voor Arhoj. Super leerzaam, ik maak meerdere dezelfde glasobjecten achter elkaar wat een goeie oefening is.

Mocht je meer willen weten of mij ondersteunen, neem gerust contact op!