12 juli 2021

Zondag 27 juni sloten wij onze expositie ‘Kistjes: samen maar toch anders’ in het Douanehuisje (zie ons bericht van 4 juni). Als u het gemist heeft, dan kunt u hierbij nog even (na)genieten van wat de Maassluise Kunstenaars met hun kistje hebben gedaan. Zoals u ziet, hebben de kunstenaars hun creativiteit aardig kunnen botvieren op het houten kistje; er was eigenlijk geen enkel gelijkend kunstwerk. Sommige kunstenaars gebruikten het als kijkdoos, voor anderen was het kistje niet meer dan een ‘kapstok’.

txt

txt

txt

txt

txt

Mirna den Ouden, student aan de Kunstacademie en als ‘Jong Talent’ deelnemer aan de Stichting Maassluise Kunstenaars had een prachtig object gemaakt, waarbij ze zich niet heeft laten begrenzen door het kistje. Bij haar kistje was de volgende tekst te lezen: “We denken allemaal in hokjes. Is dit kunstwerk een statement om buiten ons hokje te denken en met andere mensen te connecten? Nee, het is gemaakt om eens na te denken in hoeverre jij in hokjes denkt en hoe dat jouw leven beïnvloedt. Kijktip op Youtube: Universiteit van Nederland. Waarom is hokjesdenken juist goed?”

Museum Maassluis heeft haar na de expositie gevraagd of zij het aan het museum wilde schenken. Dat deed zij graag en inmiddels kunt u haar kistje bewonderen in het museum.

Wij hebben de kistjes zes dagen tentoongesteld en 190 bezoekers mogen verwelkomen. We kregen veel leuke reacties. Bezoekers die ander werk van de diverse kunstenaars kennen, zagen duidelijk de signatuur van die kunstenaars terug. Was u niet in de gelegenheid om te komen en u wilt ze allemaal zien: wij gaan onze kistjes zeker nog eens presenteren. In de tussentijd kunt u natuurlijk wel al het kistje van Mirna gaan bewonderen in Museum Maassluis!

Kunstwerken van boven naar beneden: Hanneke Wessels, Ans van de Wiel, Mirna den Ouden en Gesina Vermeer.

Montage details kistjes – van linksboven met de klok mee: Jos Degen, Anja Keijzer, Frits Veenland, Marion Korver, Willy Minderhoud, Friedie Kloen, Hans Korving en Roeland van Reem.