Gastkunstenaar

Discipline: fotografie

‘Ruim dertig jaar werkte ik als beroepsfotograaf voor met name bedrijven en instellingen in de gezondheidszorg en in het onderwijs. De mens stond voor mij vanzelfsprekend altijd centraal in de reportages en portretten die ik maakte. De foto’s werden onder meer gebruikt voor brochures, websites en jaarverslagen. Sinds 2020 werk ik bij Stadsarchief Rotterdam, o.a. aan het toegankelijk maken van fotocollecties. Daarnaast werk ik als fotograaf aan een aantal zelfgekozen onderwerpen.

Nog altijd fotografeer ik graag mensen die bezig zijn met wat zij belangrijk vinden. Zo maakte ik eind vorig jaar een reportage over een groep gepensioneerde mannen in het Belgische Sint-Martens-Voeren die ieder jaar een grote kerststal bouwen in hun dorpskerk. Het was verrassend om te zien met hoeveel overgave zij aan ‘hun’ stal werken. 

In een serie over Rozenburg fotografeer ik mensen die ik bij toeval tegenkom bij hun alledaagse bezigheden. De foto’s zijn tweewekelijks te zien in de Rozenburgse Courant in de rubriek ‘Gewoon Rozenburg’, met teksten van journalist Kor Kegel. 

Daarnaast werk ik aan twee series waarin weliswaar geen mensen te zien zijn, maar waarin, net als bij de foto’s over Rozenburg, toeval een rol speelt. Als beroepsfotograaf keek ik bij de voorbereiding van buitenopdrachten altijd naar de omstandigheden. Is het weer goed, hoe is het licht en vanaf welke kant komt het? Wat gebeurt er als ik me hier niet druk om zou maken, vroeg ik me af. Gedurende een jaar, van april 2023 tot en met april 2024, maakte ik iedere week een foto van de zee op een vaste plek in Hoek van Holland rond hetzelfde tijdstip. Weer of geen weer. Ook maakte ik gedurende diezelfde periode tweewekelijks een foto van een boom in Maasland.’

Theo exposeert tijdens de Kunstroute op locatie M: Loods M, Govert van Wijnkade 44. Klik hier voor meer informatie.