Gastkunstenaar

Discipline: tekenen en schilderen

Piet Smal is geboren in West Friesland, in het Westland opgegroeid en via een half leven in de Zuidplas weer in het Westland beland en weer terug op een nieuwe stek met atelier in Naaldwijk.

‘Het liefst werk ik met houtskool op papier. Houtskool is een goudeerlijk medium waar je schitterende effecten mee kunt behalen. Het is ook onverbiddelijk, vaak gaat het volledig anders dan wat het plan was en vandaar weer verder gaan is de grootste uitdaging. Dan begint de echte worsteling. Uiteindelijk wordt het resultaat ook voor mij altijd weer een verrassing.

Het werken met acrylverf is van een heel andere orde. Hier komt het werken met kleuren om de hoek kijken. Met kleur kun je alles nog meer uitdrukking geven, hier moeten vaak de keuzes gemaakt worden, omdat het werken met kleur veel sprekender is zijn de effecten ook groter. Mijn werk heeft uiteindelijk het model als uitgangspunt. Of het blijft bij een realistische weergave of een vrije uitwerking daarvan is afhankelijk van de inspiratie. Of het model een gezicht, lichaam of landschap is, is daarin niet van belang.

Op dit moment ben ik bezig met inkt en ecoline op papier, dit brengt weer nieuwe mogelijkheden met zich mee. Dat laat ik op deze expositie zien.

Mijn werk maak ik vaak in series tot dat ik er voor mijn gevoel helemaal klaar mee ben. Daarna komen er na verloop van tijd vanzelf weer nieuwe idee├źn op. Ik hoef daar niks voor te doen. De echte inspiratie is laat gekomen maar niet meer overgegaan tot op de dag van vandaag en ik verheug me erop dat dit nog wel even doorgaat, ik kan niet meer terug!’

Piet exposeert de hele maand april op locatie N: Douanehuisje, Govert van Wijnkade 52. Klik hier voor meer informatie.