20 juni 2022

Van 7 tot 13 juni vond het ART CAMP plaats in Maassluis. Op uitnodiging kwamen zes kunstenaars uit de drie stedenbandsteden van Maassluis over om in onze stad, samen met Maassluise Kunstenaars, kunst te maken en inspiratie op te doen. 

Na aankomst in Maassluis deden de zes gastkunstenaars eerst inspiratie op langs de Waterweg en in de stad. Daarna werkten ze zij aan zij met kunstenaars van de SMK aan het thema ‘150 jaar Waterweg’. In het gebouw van de Kunst en CultuurAcademie (KCA) hadden zij een ideale werkplek.

xxx

De kunstenaars voor de werkplaats bij de KCA

De hele groep heeft Museum Maassluis bezocht, waar Friedie Kloen uitleg gaf over de historie. Maar de kunstenaars waren vooral geïnteresseerd in de kunst van Jeanne Bieruma Oosting in de Tuinzaal. Heel speciaal was dat haar grafiek zelfs mocht worden doorgebladerd, maar wèl met witte handschoenen aan. 

Grafiek bekijken in Museum Maassluis

Bij het bezoek aan de ateliergebouwen De Drukkerij en De Wasserij toonden de daar aanwezige kunstenaars hun werk aan de gasten. Altijd een feest om in de keuken van een collega te kunnen kijken. 

Kunstenaars aan het werk

Tussen het werken door waren de gezamenlijke maaltijden een mooie gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Gyorgi Duller vertaalde de Hongaarse teksten en enkelen spraken goed Engels. Op de slotdag hebben de gastkunstenaars met hun begeleiders de Maelantkering bezocht. Verderop in Hoek van Holland konden zij met eigen ogen zien waar de Waterweg uitmondt in de zee en pootjebaden. 

Kunstwerken in het Douanehuisje

Omdat er zo hard gewerkt werd, konden de kunstenaars veel kunstwerken op tijd afronden. Die tekeningen, aquarellen, collages en sculpturen zijn nog te zien in het Douanehuisje op zaterdag 25 en zondag 26 juni van 14.00 – 17.00 uur aan de Govert van Wijnkade 52, Maassluis.

Velen hebben ervoor gezorgd dat dit evenement geslaagd is. Bijzondere lof voor de organisatoren Ans van de Wiel en Henny Duyn!

De kunstenaars in Museum Maassluis

Het Art Camp is mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Stichting Maassluis Partnerstad Kézdivásárhely, Stichting Stedenband Hatvan-Maassluis, gemeente Maassluis, Wilgenrijk, SPEM en Stichting Maassluise Kunstenaars en met medewerking van de Kunst en CultuurAcademie, Museum Maassluis en de Culturele Raad Maassluis.

Met dank aan de fotografen Ada, Ans en Henny.