8 april 2022

Maassluise Kunstenaar Bas Verkade exposeert samen met Martineke Hollander in De Hofboerderij in Wateringen.

De expositie is elk weekend vrij te bezoeken tot en met zondag 24 april van 13.30 tot 16.30 uur. De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 te Wateringen, is goed toegankelijk voor mindervaliden en beschikt over voldoende parkeergelegenheid.

De activiteit vindt plaats onder verantwoordelijkheid van de Culturele Raad Wateringen/Hofboerderij. Voor meer informatie: www.crwateringen.nl

Bas: “Schilderen en muziek maken lopen als een rode draad door mijn leven. Om ervaring op te doen met schilderen, heb ik in het verleden uiteenlopende opdrachten gedaan: het illustreren van kinderboeken, het maken van muurschilderingen, het beschilderen van struisvogeleieren en melkbussen en het ontwerpen en schilderen van decors voor poppenkasten. Het ontwerp van de 1e LP van onze band (Chimera) was mijn eerste serieuze opdracht; later kwamen daar ook CD covers bij.

Ergens in de jaren ’80 ben ik begonnen met olieverf. Oude huizen, onheilspellende luchten, eenzame vlakten en bergen zijn grote inspiratiebronnen. In de zomer moet ik altijd even de bergen zien en erin lopen. De ongerepte natuur, de dreiging vlak voor een opkomend onweer, soms is de atmosfeer heel apart. Die momenten wil ik graag vastleggen.

Thuis ga ik de realiteit opnieuw inrichten; op het doek heb ik alle vrijheid. De sfeer van de schilderijen wordt daardoor surrealistisch. De mensen en gebouwen die ik in die sfeer plaats gaan op in het landschap en vormen een andere werkelijkheid. De vervreemding is vaak het grootst als het me lukt de objecten zo realistisch mogelijk te schilderen. Men noemt mijn werk hierdoor soms ‘Imaginair realisme’. Het schilderen blijft voor mij een zoektocht naar een verborgen wereld.”