28 december 2023

‘Zekere passie’ is de titel van een werk waarbij het kwartje viel. ‘Ja, ik houd van kunst, ja, ik houd van maken en ja, ik geef me eraan over.’

Voor de kleine Brabantse Verdiesen (Vlijmen, 1954) was tekenen een uitlaatklep. In het drukke bakkersgezin was geen tijd of aandacht voor kunst en ook waren materialen schaars. Een eerste aanmelding op de academie voor Beeldende Vorming Tilburg (naar de kunstacademie mocht niet) liep uit op een plaatsing op een wachtlijst. Toen moest er gewerkt worden in de bakkerij en winkel thuis. Overdag bakkersknechtje en ’s avonds blokken voor de opleiding L.O. Tekenen in Den Bosch. Met een acte L.O. op zak kon de weg worden ingezet naar M.O. A en B alsnog op de academie in Tilburg. Wat een feest was het om kunst te maken en bestuderen, gevolgd door het doorgeven van vaardigheden en kennis in het voortgezet onderwijs. 
 
Na 35 jaar vakdocentschap in het onderwijs en creativiteitscentrum (en druk gezinsleven) werd het weer tijd om aan de liefde van weleer inhoud te geven. In een atelier in ‘De Wasserij’ in Maassluis worden weer druk stappen gezet, ook achteruit: oefenen, experimenteren, wegkrabben en bijplamuren, in krijt, verf en boetseerwas. Het volgende kunstwerk wordt altijd beter… Is het proces belangrijker dan het resultaat?
Met tekeningen, schilderijen en bronzen beelden in de tentoonstelling kan ieder het antwoord daarop vinden. Voor de maker geldt: ‘ik heb er met bijzonder veel passie aan gewerkt’.

Klik hier voor de gelijknamige expositie in Museum Maassluis en hier voor de webpagina van Wiel Verdiesen op onze website.