12 augustus 2019

Maassluise Kunstenaars nemen al jaren deel aan de Art Camps in Hatvan. Maassluis heeft een zogenaamde stedenband met Hatvan, een stad in Hongarije met zo’n 20.000 inwoners. Een Art Camp is een activiteit waarbij kunstenaars samen een kleine week optrekken om kunst te maken, andere landen en culturen te leren kennen en inspiratie op te doen. Hatvan organiseert jaarlijks zo’n Art Camp waarbij ook kunstenaars uit andere landen worden uitgenodigd, zoals Maassluis. Dit jaar namen Jos Degen en Mirna den Ouden deel aan het Art Camp. Jos is Maassluise Kunstenaar, Mirna was dit jaar gastkunstenaar bij de Kunstroute en woont in Maassluis.

Een ‘officieel’ moment. Links Mirna en Jos met alpinopet in het midden.

Mirna schreef het volgende:

‘Dit jaar werd het Art camp Hatvan voor de 5de keer georganiseerd, maar voor mij was het de eerste keer. Samen met Jos ging ik op pad, voor mij een heel nieuw avontuur. Van het vliegveld naar ons hotel heb ik mij verwonderd over de zonnebloemvelden en de natuur. In de week die komen ging hebben we een hoop beleeft, ze hebben ons de stad laten zien, museum bezocht, bij een mooi wijnhuis met wijngaard geweest en we hebben een dorpje bezocht dat op de UNESCO erfgoed lijst staat (Hollókö).

Ik vind het mooi om te zien dat ze trots zijn op hun stad en land. Ze waarderen hun tradities en geschiedenis. Zo heeft elke Hongaarse student een uniform dat ze op speciale gelegenheden aan moeten. Het uniform is in jaren niet veranderd waardoor dochter, moeder en oma allemaal hetzelfde uniform hebben. Het klinkt wat ouderwets, maar ik vind het wel iets moois hebben; het verbind. De trots op onze stad en land kennen wij in Nederland niet zo, wat heel jammer is, want ons land is ook prachtig. Ik heb die les echt mee naar huis genomen.

Onze mede Art campers spreken allemaal weinig Engels, maar met weinig woorden bouw je toch een warme band op. We deelden namelijk allemaal de passie voor kunst. Bewonderenswaardig hoe sommige in 2 uur tijd een geweldig schilderij op het doek krijgen. Hier in Nederland houd ik mij het liefst bezig met 3d objecten maken, maar om dat materiaal mee te nemen in het vliegtuig werd lastig. Daarom heb ik mij gewaagd aan schilderen. Iets nieuws voor mij. Het schilderij is een abstracte vormgeving van het kasteel in Hatvan.

Ik vond het heel mooi om te zien dat er in het gemeente huis van Hatvan overal dingen van Maassluis te zien zijn. In de kamers van de loco burgemeesters hangen schilderijen van de binnenstad, maar ook in de belangrijkste vergaderzaal hangt het wapen van Maassluis. Ze behouden graag de warme band die er nu is en ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.

Bedankt Stichting Maassluise Kunstenaars!’