24 augustus 2022

Maassluise Kunstenaar Jos Degen heeft ook dit jaar deelgenomen aan het Art Camp in Hatvan van 1 tot 6 augustus. Jos: “Voor mij was het de vierde keer, want je komt in een warm bad door de gastvrijheid en het concept, wat de gelegenheid geeft om in een kort tijdbestek goede kunst te maken. De enige kosten waren het transport naar Hatvan, terwijl Hatvan met de sponsors de kosten voor overnachtingen (Korona Panzio), eten, drinken, excursies en transport ter plaatse voor hun rekening nemen. Dus onbezorgd kunnen werken. Ik ben met de (nacht)trein via München gegaan (24 uur), gelet op de problemen op de vliegvelden als ook de stijgende prijs voor de vliegtickets. 

Het was een unieke week met kunstenaars uit Oekraïne (Kovács Eva, Yaroslava Katran), Roemenië (Kristó Róbert), Slowakije (Ternyilova Laura), Turkije (Ezgi nur Akinci), Hongarije (Mátyassi Gábor, Bugyi István József, Szpisják Pál, Ghyzy György) en Maassluis. De technieken waren schilderen, abstracte kunst, tekenen, grafiek en digigrafiek. Je bent zo druk bezig dat je vergeet dat er nog iets anders op de wereld is. Ik heb van Szpisják Pál een boek gekregen, wat een overzicht is van zijn werken, waarvan een groot aantal in Maassluis te vinden is. 

De opening vond plaats op het stadhuis door de vice-burgemeester en daarbij kregen we een representatief tasje als ook een oranje t-shirt met logo. Er werd dit keer gewerkt in de Hatvani Galeria, een ideale ruimte, en sommigen buiten in het centrum. Tussen de middag werd er gegeten in de school van Gabor. Twee avonden werd er eten besteld, dat we gezamenlijk in de werkruimte (Galeria) opaten, waarna we zeer gemoedelijk doorgingen met werken. We hadden drie excursies 1. Hongaars jachtmuseum in Hatvan, 2. Hatvani Museum (Hongaars porselein) met bierbrouwerij, 3. Wijnhuis/hotel Sziluett om 8 hongaarse wijnen uit de Matra te proeven onder het diner. De temperatuur was gemiddeld 35 graden maar zeer acceptabel.

In de gang van het stadhuis hangen drie digigrafiek werken van mij sinds 2019, voorstellende de muur en gebouwen van de voormalige suikerfabriek in allerlei kleuren, gemaakt in 2018 in Hatvan. De gemeente is druk doende plannen te maken en uit te voeren met die gebouwen en het terrein. De gemaakte werken blijven als tegenprestatie in Hatvan voor de organisatoren, sponsors en museum Hatvan.”

Klik hier voor een verdere impressie.