22 december 2018

Vorige week zaterdag ontving de Stichting Maassluise Kunstenaars een delegatie uit Hatvan, Hongarije. In het atelier van Hanneke Wessels ontmoette de delegatie vertegenwoordigers van de Stichting Stedenband Hatvan-Maassluis, van de gemeente en van de Historische Vereniging en een aantal Maassluise Kunstenaars.

De gemeente Maassluis heeft een zogenaamde stedenband met Hatvan, een vriendschapsverdrag dat is gesloten in 1992. Via die stedenband wordt informatie, kennis en cultuur gedeeld. ‘De Stichting Stedenband Hatvan-Maassluis treedt coördinerend, stimulerend en faciliterend op, ten aanzien van een reeks van activiteiten zoals uitwisseling van bezoeken van plaatselijke verenigingen en organisaties op het terrein van sport, cultuur, onderwijs, muziek, alsmede het uitwisselen van ervaringen tussen bedrijven en instellingen.’ Zo was Maassluise Kunstenaar Jos Degen afgelopen zomer in een art-camp in Hatvan. Hij was zeer positief over de ontvangst, verblijf en creatieve stimulans die hij daar heeft ervaren.

David van der Houwen, voorzitter van de SMK, verwelkomde iedereen. Jos Degen en Joop Vaissier haalden mooie herinneringen op aan eerdere ontmoetingen. Bestuursleden van Stichting Maassluis Partnerstad Kézdivásárhely – een stad in de Oekraïne  waar Maassluis ook een stedenband mee heeft – maakten van de gelegenheid gebruik om aan de loco-burgemeester  van Hatvan een poëziebundel te overhandigen.

Met Balázs Lestyán, de loco-burgemeester van Hatvan, Gábor Mátyássy, voorzitter van de stichting Stedenband Maassluis-Hatvan en Gergo Nagy van internationale betrekkingen werden plannen besproken voor toekomstige samenwerking. Denk daarbij aan de uitwisseling van kunst over en weer en het organiseren van een art-camp in Maassluis in 2020.