“De voorstellingen die ik maak zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is surrealistisch. De mensen of gebouwen die binnen die sfeer zijn geplaatst, gaan op in het landschap en vormen samen een totaal andere realiteit. Omdat ik gebruik maak van bestaande gebouwen wordt de toeschouwer na een vluchtige herkenning meegenomen in een verborgen werkelijkheid waarin zand, bomen, water en bergen terugkerende elementen zijn.”

Bas Verkade werd op 17 mei 1956 in Rotterdam geboren. In deze stad heeft hij een onderwijzersopleiding gevolgd en is hier ook sinds 1978 werkzaam binnen het onderwijs. Vanaf 1985 legt hij zich naast zijn werk  toe op het schilderen met olieverf. De voorstellingen die hij maakt zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is surrealistisch. De mensen of gebouwen die binnen die sfeer zijn geplaatst gaan op in het landschap en vormen samen een totaal andere realiteit.

Omdat de schilder gebruik maakt van bestaande gebouwen wordt de toeschouwer na een vluchtige herkenning meegenomen in een verborgen werkelijkheid waarin zand, bomen, water en bergen terugkerende elementen zijn. Men zou hem onder de noemer ‘Imaginair Realisme’ kunnen plaatsen. Zijn werk heeft door een combinatie van sfeer en verfijnde olieverftechniek een duidelijke eigenheid. Vele exposities, aankopen door musea en kunstuitleencentra zijn een signaal dat zijn werk gewaardeerd wordt. Hij is al twee jaar op rij met verschillende werken genomineerd voor ‘Schilderij van het jaar’.

Bas exposeert tijdens de Kunstroute bij De Vliet. Klik hier voor meer informatie.