Maassluise Kunstenaar

Discipline: (olieverf)schilderen

‘Om ervaring op te doen heb ik in het verleden veel opdrachten gedaan: illustreren van kinderboeken, maken van muurschilderingen, beschilderen van struisvogeleieren en melkbussen, ontwerpen en schilderen van decors voor poppenkasten. Het ontwerp van de hoes van de 1LP (en later van de CD hoesjes) van onze band (Chimera) was mijn eerste serieuze opdracht. Ergens in de jaren ’80 ben ik begonnen met olieverf.

Oude huizen, onheilspellende luchten, eenzame vlakten en bergen zijn grote inspiratiebronnen. In de zomer moet ik altijd even de bergen zien en erin lopen. De ongerepte natuur, de dreiging vlak voor een opkomend onweer, soms is de atmosfeer heel apart. Die momenten wil ik graag vastleggen. Thuis ga ik de realiteit opnieuw inrichten; op het doek heb ik alle vrijheid. De sfeer van de schilderijen wordt daardoor surrealistisch. De mensen en gebouwen die ik in die sfeer plaats, gaan op in het landschap en vormen een andere werkelijkheid. De vervreemding is vaak het grootst als het me lukt de objecten zo realistisch mogelijk te schilderen. Men noemt mijn werk hierdoor soms ‘imaginair realisme’. Het schilderen blijft voor mij een zoektocht naar een verborgen wereld.’

Bas exposeert de hele maand april op locatie H: Ervaar Maassluis, Nieuwstraat 2.

Klik hier voor de website van de kunstenaar en hier voor de pagina van de kunstenaar op onze website.