Bas Verkade is door de Culturele Raad Maassluis uitgeroepen als één van de winnaars van de Maassluise Cultuurprijs 2018.
 
De motivatie van de jury:
Bas is één van de opmerkelijke leden van de Maassluise Kunstenaars. Bas is werkzaam in het onderwijs maar vanaf 1985 is hij ook actief met het schilderen met olieverf. De voorstellingen die hij maakt zijn realistisch; de sfeer die ieder schilderij oproept is echter surrealistisch. Hij plaatst vaak beelden en stadsgezichten uit Maassluis op een surrealistische wijze in een heel andere wereld. Waardoor enerzijds herkenning en anderzijds verwondering ontstaat. Men zou hem onder de noemer “Imaginair realisme ” kunnen plaatsen. Zijn schilderijen vallen steevast op. Tijdens de laatste Kunstroute bleek ook weer hoe zijn werk maar ook zijn persoonlijke verhalen daarbij de aandacht van het publiek weten te trekken. Een van zijn schilderijen met Maassluise gebouwen eindige in 2017 op de 7e plaats van de landelijke verkiezing van ‘Schilderij van het jaar’; een mooie erkenning voor zijn werk.
 
Naast het schilderen levert hij ook op andere wijze een bijdrage aan het culturele leven van Maassluis. Hij is ook al vele jaren actief als muzikant. Met de band “Chimera” brengen hij en zijn medemuzikanten eigen Nederlandstalige folkmuziek. Sinds de start van de huiskamerconcerten in de Week van de Cultuur is hij inmiddels een vaste gast. Kortom, een zeer veelzijdig man en een kunstenaar die op geheel eigen wijze een positieve bijdrage levert aan het culturele leven in Maassluis. Daarom is de Culturele Raad van mening dat Bas Verkade de Culturele Prijs Maassluis verdient.
Foto: Bas krijgt een oorkonde van Marcel van Raaij, voorzitter van de Culturele Raad Maassluis