30 maart 2024

In de aanloop naar de Kunstroute Maassluis 2024 op 13 en 14 april sprak Friedie Kloen met Annemarie de Jong, sinds mei 2023 aangesloten bij de Maassluise Kunstenaars (SMK).

Friedie: “Vertel eens wat betekent het voor jou om deelnemer te zijn van de SMK?” Annemarie: “Voornamelijk toch wel een inbedding van wat ik maak. Dat er een groep om je heen staat die ook met werk maken bezig is. Dat je soms met elkaar meekijkt en dingen kan bespreken. Het individueel bezig zijn in een collectief.”

Friedie: “Hoe is je introductie verlopen?” Annemarie: “Ik werd meteen in de gelegenheid gesteld om een weekend in het Douanehuisje te exposeren. Dat vond ik fantastisch, want mijn werk was toen sterk geïnspireerd op de basaltblokken aan de Waterweg. Zo kwam het dat buiten resoneerde met binnen. Ik zou er graag ook eens een schildersezel neerzetten.” 

Friedie: “Wat is je heel specifiek opgevallen?” Annemarie: “Dat er een kunstreflectiegroep is. Dat lijkt me heel interessant. Vorig jaar was er in dat kader een bijeenkomst gewijd aan de tentoonstelling van Elly van Baalen in Museum Maassluis met een rondleiding en reflectie dus. Maar er zijn zoveel thema’s in de kunst waar je over kunt reflecteren.”

Friedie: “Waar ben je tijdens de Kunstroute te vinden?” Annemarie: “Ik ben in het atelier dat ik al een paar jaar met Marieke van Baalen deel en waar ik ook vorig jaar exposeerde, toen nog als gastkunstenaar. Ik woon in Vlaardingen en mijn atelier is dus in Maassluis in De Drukkerij. Dat is hier echt een begrip. We ontvangen de bezoekers daar samen, net als afgelopen jaar. We gaan er weer een mooie ruimte van maken met meest abstracte werken. Iedereen is van harte welkom! Wel jammer dat ik zelf dat weekend niet in Loods M kan gaan kijken, waar heel veel (gast)kunstenaars bezig zijn. Het valt me op dat er veel energie wordt gestoken in de Kunstroute. Zo is er weer een website, een folder en zijn er speciale activiteiten. Dat gaat echt niet vanzelf. Ik ben er trots op daar deel van uit te maken.” 

Alles over de route staat op onze website.

Foto: Gonny van den Nouwelant