Mirna den Ouden

JONG TALENT DEELNEMER*

Sinds 2019 heb ik mijn passie gevonden in het glasblazen. Glas is nu ook het materiaal waar ik het liefst mee werk. Ik vind glas een magisch materiaal met eigenschappen die nergens anders terug te vinden zijn. Vloeibaar en heet, maar toch te vormen met je blote handen. Ik ben gefascineerd door de details van de bewegingen tijdens het blaasproces.

In 2022 ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht. Ik heb daar de opleiding product design gevolgd.

Sinds februari dat jaar verblijf ik in Denemarken. Hier zijn meer kansen om mij te ontwikkelen als glasblazer. Vijf maanden heb ik gestudeerd aan de glas en keramiek school op Bornholm. Daarna ben ik begonnen te werken in het Glasmuseum in Ebeltoft. Hier blaas ik voornamelijk producten voor de giftshop van het museum.

Mijn eigen stijl zou ik omschrijven als modern, rustig maar kleurrijk. Ik ben nog volop bezig om mijn technieken in het glasblazen te verbeteren en ik ben nog lang niet uitgeleerd! Hierdoor zul je veel verschillend werk van mij zien, maar toch met overeenkomsten!

*Naast gewone deelnemers kent de SMK ook Jong Talent Deelnemers. Wij willen hen ter stimulans van jong kunstenaarstalent in Maassluis een forum bieden op onze website, de jaarlijkse Kunstroute en andere activiteiten.

 

Samenvatting Bornholm exchange

Afgelopen februari (2022) heb ik 5 maanden gestudeerd op het eiland Bornholm in Denemarken. Sinds 2 jaar heb ik mijn passie gevonden in het glasblazen en wil ik hier graag mee verder! Op Bornholm had ik de kans om te studeren op de glas en keramiek school. Dit is een kleine school maar met geweldige faciliteiten.

Het eerste semester kregen we de opdracht om moderne technieken te combineren met het ambacht. We hebben les gekregen in 3D tekenen op de computer om vanuit daar bijvoorbeeld een glasblaasmal te lasersnijden. Ook zijn we aan de slag gegaan met 3D printen en CNC snijden. Ik vond deze opdracht erg leuk om te doen, zeker omdat ik vaak word geïnspireerd vanuit technieken. Het tweede semester was het de bedoeling dat we uit een keramiek museum een voorwerp uitkozen van vóór 1970. Dit voorwerp was ons startpunt; daarna ben je vrij om te doen wat je wilt.

Ondertussen hebben we in dit semester verschillende workshops gehad over glas casten, slumpen (smelt technieken in de oven) en mallen maken met verschillen soorten waxen. Ook erg interessant, maar ik ben vooral bezig geweest in de glasblaasstudio, want dat was tenslotte waarvoor ik gekomen ben.

De uitkomst van dit project zijn de 3 bubbels met een bubbel erin (zie het fotoalbum). Met mijn bubbel bedoel ik mijn omgeving en de mensen die daarbij horen. Dit komt voort uit mijn beleving op dit eiland. Het voelt alsof ik afgeschermd ben van de rest van de wereld. Ik lees geen nieuws en zit op een stukje prachtige natuur middenin de zee. Ik vind dit erg comfortabel want mijn leventje is goed hier! Dit werk is een kritische reflectie op mijzelf en wil graag andere mensen aan het denken zetten. Het is prima om goed voor mijn eigen bubbel te zorgen; ik denk dat ik deze ook nodig heb. Maar ik vind niet dat ik de rest van de wereld mag negeren. Om de wereld een beetje beter te maken hebben we empathie nodig voor elkaar. En die heb ik niet als ik mezelf niet wil verdiepen in andere dingen/mensen buiten mijn bubbel.

Wil je meer lezen over wat ik beleefd heb? Op mijn persoonlijke website staan drie blogs waarin ik nog wat uitgebreider vertel over mijn avonturen.

Fotoalbums geplaatst door Mirna den Ouden