Mick Otten

Ik ben sinds 2007 fotografisch vormgever, freelance fotograaf en beeldend kunstenaar. Ik leg mij toe op stads-, natuur- en portretfotografie en maak autonoom werk. Voor die tijd was ik 25 jaar werkzaam bij een aantal non-profit organisaties. Ik ben opgeleid aan de Reinwardt Academie, HBO voor museummedewerker (1981) en aan de Fotovakschool Rotterdam als fotografisch vormgever (2009).

Inspiratie voor mijn autonome werk
Vastleggen voor de eeuwigheid: door middel van fotografie wil ik bijzondere en vergankelijke beelden vastleggen. Dat wat er nu is, kan morgen verdwenen zijn. Dat geldt voor de natuur, voor de stad maar bijvoorbeeld ook voor de bewegingen van kunstenaar John Giskes.

Foto: Johannes Odé

Andere wereld
Zeeleven en de zee als omgeving: de natuur is vaak onderwerp van mijn werk. Zo fotografeer ik op het strand een ‘andere wereld’ van figuren, symbolen en patronen, waar iedere beschouwer zijn eigen fantasie op los kan laten.

Micks’ Marine Biology: In Vitro – In Natura
Ook kom ik aan de zeekant en als duiker in zee allerlei organismen tegen. Het zijn vaak vreemde en prachtige dieren van meters groot tot nog geen millimeter klein. Ik ben in wetenschappelijke zin geïnteresseerd in die dieren en blog en schrijf daarover in Mick’s Marine Biology. En ik maak er kunstwerken van: mijn serie ‘In Vitro – In Natura’. Vaak doe ik dat door die zeedieren ‘los te halen’ van hun natuurlijke omgeving. Daardoor ontstaan ook vormen en bewegingen die de dieren in de natuur niet zouden maken. Klik hier voor meer informatie over dat werk.

De Storm in Beweging
Met bewegingskunstenaar John Giskes maak ik ‘gesamtkunst’. John is een veelzijdig kunstenaar en butoh-performer (butoh is een oorspronkelijk Japanse, zeer vrije dansvorm). Hij experimenteert daarbij met licht en met speciale stoffen. Van die stoffen maakt hij onder meer kostuums, waarin hij – vaak met collega performers – optreedt. Ik ben geïntrigeerd door het visuele van butoh-theater: verstilde bewegingen, kleuren, vormen. Met bevreemdende elektronische muziek als begeleiding. Ik volg John sinds 2008 en leg zijn performances en studiosessies vast in het weblog De Storm In Beweging. Als ik het niet vastleg, is het – afgezien van een herinnering van de toeschouwer – verdwenen…

Exposities
Als kunstenaar en stadsfotograaf maak ik regelmatig exposities en neem ik deel aan groepsexposities. Sinds 2013 doe ik mee aan de jaarlijkse Kunstroute Maassluis. Afhankelijk van het onderwerp presenteer ik mijn werk als (al of niet ingelijste) fotoprint, op canvas, dibond of hd-metal.

Fotoworkshops
Ik geef fotoworkshops waarbij het leren kijken en een andere waardering van de (leef)omgeving centraal staan. Ik deed dat onder meer voor Benefits for Kids, Groei & Bloei, Zuid-Hollands Landschap, Historische Vereniging Maassluis, bewoners van Liskwartier en Bergpolder, Lentiz college Maassluis, KNNV-Vereniging voor natuurstudie en voor particuliere opdrachtgevers.

Lezingen
Ik geef regelmatig lezingen en audiovisuele presentaties over zeeleven en natuurfotografie.