Lou de Wit

“Na een bouwkundige opleiding ben ik als zelfstandig ondernemer een zeilmakerij en handelsmaatschappij begonnen, ontstaan via succesvol wedstrijdzeilen en de drang naar zelfstandigheid en creativiteit.

Gedurende deze periode vonden veel zelfontworpen producten hun weg naar de gebruikers. Dit zowel op het recreatieve als industriële vlak. Na mijn pensionering kon ik mijn tijd volledig besteden aan de kunst.

Creativiteit laat zich niet dwingen. Je kunt creativiteit zijn gang laten gaan, sturen en verder ontwikkelen. Wat er gemaakt gaat worden, is afhankelijk van een ingeving of het zien van materialen en voorwerpen. Het gebeurt vanuit enthousiasme, graagte en veel energie.

Het wordingsproces kan in enkele uren afgerond zijn, maar in stappen ook maanden duren. De materiaalkeuzes en de verwerkingstechnieken kennen geen beperkingen. Als het nodig is, wordt hulpgereedschap gemaakt.

Ondank het feit dat de gebruikte materialen bekend zijn, zijn proeven vaak noodzakelijk. Tijdens het wordingsproces leidt het overschakelen op andere materialen soms tot een totaal ander object of uiterlijk.

Een kunstwerk kan soms eenvoudig overkomen. Dit is dan wel het resultaat van veel denkwerk en slapeloze nachten. De kunstwerken ontstaan vaak vanuit totaal verschillende uitgangspunten, waardoor het resultaat enorm varieert en geen aaneenschakeling of verdere uitwerking van eerder gemaakt werk omvat.

De impressie van de objecten varieert van vrolijk, wiskundig, technisch, simpel, praktisch, roestig, arbeidsintensief, klassiek, modern, tijdloos en stoer.

Naast vrij werk maak ik in opdracht allerlei kunstwerken, zoals tuinbeelden, wandecoraties met elementen uit het leven van de opdrachtgever en gebruiksvoorwerpen als een stoel.

Ik heb mijn atelier in Vlaardingen, in het pand waarin ook de zeilmakerij-handelsmaatschappij gevestigd zijn.

Ik exposeeer regelmatig op de Nationale Kunstdagen in Gorinchem en Galerie Kunst bij Karel in Gorinchem. Als gast doe ik mee met diverse kunst/atelierroutes o.a. in Rotterdam, Maassluis en Vlaardingen. In Rotterdam exposeer ik regelmatig in bejaardencentra, wijkgebouwen, enz. Naast deelnemer aan de Stichting Maassluise Kunstenaars ben ik lid van de Kunstkring Prins Alexander in Rotterdam.”

Fotoalbums geplaatst door Lou de Wit