Friedie Kloen

Bij de Academie voor Beeldende Vorming in Amersfoort heb ik mijn opleiding tot docent beeldende vorming gevolgd. De eerste 3 jaren kregen we allerlei materialen, maar in de 2 volgende jaren met 2 keuzevakken voor de eerste graad bevoegdheid, heb ik voor hout en ruimtelijk vormen gekozen.

Hout is altijd mijn favoriete materiaal geweest. De stam, structuur en kleur van hout inspireren mij tot het maken van beelden. Na mijn opleiding ben ik, na een periode van 5 jaar consulent beeldende vorming in de regio Ede Wageningen, naar Afrika vertrokken. Daar ontstonden stevige torso’s van Afrikaans massief hout. Het hout daar heeft een hele andere structuur door de minder uitgesproken seizoenen in die gebieden. De omgeving gaf veel inspiratie. Krachtige, maar ook fragiele, lichamen van nomadenstammen, die later ook weer in mijn werk terug te zien zijn.

Bij terugkomst in Nederland heb ik vele Nederlandse houtsoorten ontdekt. Mijn leven was en is een en al beweging en dat wil ik in mijn beelden vastleggen. Dansen, Lopen, duiken, zijn thema’s die telkens terugkomen. Het hout bepaalt de weg. Ik hou ontzettend van het lichamelijke proces van beeldhouwen. Vonken en snippers vliegen alle kanten op, af en toe even rusten door vermoeidheid en voor reflectie.

De laatste tijd probeer ik alle herkenbaarheid in het hout – een figuur? een vogel? – los te laten en alleen nog maar van het hout uit te gaan. Welke vorm leidt het hout me waar naar toe? Van te voren is niets bepaald, het proces van beeldhouwen wijst me de weg. Heel spannend….

De rode draad in mijn leven is dat ik, naast zelf werken als beeldhouwer, ook anderen wil stimuleren creatief en ontdekkend bezig te zijn. Als leerkracht handvaardigheid geef ik les aan de bovenbouwklassen van een grote basisschool. Voor volwassenen geef ik beeldhouwcursussen en in Museum Maassluis heb ik vele jaren de schooljeugd d.m.v. kunsttentoonstellingen gestimuleerd hun beeldende talenten te ontwikkelen.

Iets maken, alleen of met anderen, geeft zoveel energie en voldoening.

Fotoalbums geplaatst door Friedie Kloen