Annemarie de Jong

“De natuur is voor mij absoluut de belangrijkste inspiratiebron om iets te maken. Vroeger vooral met fotografie en door buiten landschappen te tekenen naar de werkelijkheid. Later ook met aquarel. Naderhand (circa 15 jaar geleden) wilde ik vrijer gaan werken en mijn eigen stijl verder ontwikkelen. Daarmee heb ik ook het proces naar iets toe leren waarderen.  Ideeontwikkeling van Hans Rikken en cursussen vrij tekenen en schilderen bij Kade 40 in Vlaardingen hebben mij daarin gevormd. Wanneer beeldend onderzoekswerk tot een zelfstandig kunstwerk kan worden ‘gepromoveerd’ dat vind ik nog altijd lastig te bepalen.

Vanaf 2017 heb ik structureel meer tijd en ruimte om me aan tekenen en schilderen te wijden, wat ik maar steeds ‘mijn nieuwe werk’ noem. In die zomer ben ik me gaan verdiepen in de grote zwerfstenen in de Zweedse natuur, hoe ze in het landschap liggen, waar en wanneer ze gevormd zijn, de geologische processen die het graniet gevormd hebben, hoe erosie het graniet aantast, de begroeiing onder andere door (korst)mossen, de samenstelling van het graniet en de mineralogie. Het was daarin vooral de ruimtelijke structuur van de kristalroosters die me interesseerden.

Als steen lang in het water ligt, vindt er weer andere erosie plaats dan op het land, en zijn er wonderbaarlijke schouwspelen te zien onder rimpelend en spiegelend wateroppervlak. Dichter bij huis ben ik gaan kijken naar basalt. De oerhollandse verdediging tegen de kracht van het water. Dat alles heb ik tekenend en schilderend onderzocht en daar heb ik enkele beeldalbums van gemaakt voor op deze website. Het meeste van mijn werk is abstract te noemen.

Op mijn website www.annemariedejong.com heb ik verschillende zwerftochten samengesteld, waarin ik de bezoeker meeneem op mijn onderzoek.

Ik werk zowel in zwart wit als in kleur. Met traditionele materialen als houtskool, grafietstift, acrylverf, pastelkrijt, fineliner. Voornamelijk op papier en doek. Soms, met een opdracht of thema, ga ik ineens knippen, plakken, stempelen, kreukelen, schrijven of (zelf)portretten maken. Dan ben ik doorgaans erg verrast door de nieuwe mogelijkheden. Maar ik keer toch weer (waarschijnlijk verrijkt) terug naar tekenen en schilderen.”