5 april 2023
Tijdens de Kunstroute Maassluis is er een speciale rol weggelegd voor het Fenacoliusparkje (t.h.v. voormalig schoolgebouw Het Spectrum/Min. de Visserschool). Op zaterdag 15 april zullen hier door Oekraïense vluchtelingen beschilderde jurken te zien zijn.
Deze jurken zijn tijdens een exclusieve masterclass onder leiding van de uit de Oekraïne gevluchte, in Vlaardingen wonende kunstenares Katia Solodka beschilderd. Het werk van Katia, dat tot 6 april te zien is bij KADE40 in Vlaardingen, is geïnspireerd op haar tuin in de Oekraïne waarvan zij de bloemen niet meer ziet bloeien.
De locatie, het Fenacoliusparkje is dan ook geen toevalligheid en sluit aan bij het thema van het werk van Katia. “De lente is ons ontnomen en daarom schilder ik alleen nog bloemen”, aldus Katia Solodka.
Verbinding en ontmoeting in tijden van kwetsbare vrijheid
Kunst staat voor expressie, laten zien wie je bent, de vrijheid jezelf te kunnen zijn, maar ook voor verbinding. Thema’s die in tijden van oorlog onder druk komen te staan. Daarom is er tijdens de Kunstroute ook gelegenheid tot het ontmoeten van de makers, om zo de zichtbaarheid van de Oekraïense gemeenschap in Maassluis te vergroten. “Het beschilderen van de jurken voelde bijna therapeutisch en bracht mij terug naar mijn tuin in de Oekraïne”, vertelt één van de deelneemsters.
Gezamenlijk initiatief
Dit project is een initiatief van Marja den Boer en Maarten Huisman, die zich inzetten voor de leefbaarheid van de buurt (Taanschuurpolder). Marja is als actief vrijwilliger betrokken bij Stichting Present. Maarten heeft hart voor Maassluis en was in het verleden betrokken bij diverse publieke evenementen in en rond het Stadshart.
“Het parkje is in 1923 aangelegd met een maatschappelijke functie; elkaar ontmoeten. Na de renovatie in 2022 zetten Marja en ik ons in om het parkje deze functie terug te geven”, aldus Maarten Huisman. Het ondernemende duo ontving eerder van Fonds Schiedam, Vlaardingen e.o. een subsidie ter vergroening van ditzelfde parkje, een project dat later dit jaar tot uiting zal komen. Het kunstproject is tot stand gekomen met hulp van ‘Bij ons in de wijk’, Stichting Kringloop Maasdijk, Stichting Present, Peter den Boer locatiemanager ‘De Vliet’, Margreet Schutte, Friedie Kloen en Katia Solodka.