Uitgelicht

Roeland van Reem exposeert Galerie de paardenstal.

Affiche galerie PaardenstalHet afgelopen jaar heeft heeft hij muziek van Frederic Chopin, de Nocturnes, vertaald in zeegezichten. Verstilde of roerige schilderijen van de branding, met de maan of het laatste beetje zon boven de horizon. Doordat deze werken zijn geschilderd uit het geheugen en de verbeelding [tijdens dit proces begeleid door het pianowerk van de componist], was er voldoende ruimte voor interpretatie en kleurgebruik. Maar er is nog meer maritiem werk te zien, zoals schilderijen van Noordzee, alsmede Wadlopers. Daarnaast kunt u kennismaken met een aantal vlotte en kleurrijke bloemstillevens en sfeervolle landschappen.

Naast de schilderijen van Van Reem, is er vrolijk brons te zien van Bakbe Moelee en keramiek van Karin Welhuis.

Van harte welkom op de feestelijke opening op 2 juli 13.30 uur.

Hongaarse en Maassluise kunstenaars op de Markt.

Kunstenaars stedenband op de MarktZaterdag 10 juni werkten 3 Hongaarse en 4 Maassluise kunstenaars zij aan zij op de Markt in Maassluis. Zij waren welkom op het terras van Alfa. Voor de Hongaren was het de laatste activiteit alvorens zij hun thuisreis aanvaardden na een vol programma ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de stedenband Hatvan-Maassluis. Zij hebben gelogeerd op de Elbe en dat heeft een grote indruk gemaakt. Schilder Gábor Mátyássi maakte een impressie van zijn ervaring op de Elbe. István Bugyi tekende een vrije vertaling van de Markt op die zaterdagochtend. Pál Szpisják boetseerde met grote vaardigheid een portret van dhr. Visser, die in de beginjaren van de stedenband een belangrijke rol speelde. Van dat boetseren maakte Gonny van den Nouwelant een afbeelding op doek. Lida van der Sar werkte aan een van haar abstracten en Friedie Kloen ging een boomstam te lijf met hamer en beitel. Dick Tulp schilderde vlot een stadsgezicht in acryl. Om de uitwisselingsbanden stevig te houden, zullen in juli drie andere Maassluise kunstenaars, naar Hatvan reizen om deel te nemen aan het Art Camp ter plekke.

Op de foto: v.l.n.r. Lida van der Sar, István Bugyi, Friedie Kloen, Pál Szpisják, Gonny van den Nouwelant, Dick Tulp en Gábor Mátyássi.

Kloen & Co exposeren in Galerie Regio Art Rijnmond Spijkenisse.

Affiche Kloen & CoKloen & Co exposeren in Galerie Regio Art Rijnmond Spijkenisse. Gedurende de maand juni is in de RAR een groepsexpositie te zien van 8 kunstenaars. De groep is samengesteld door Friedie Kloen, lid van de RAR. De kunstenaars zijn gekozen om hun uiteenlopende werkwijzen en technieken. De meeste kunstenaars zijn lid van de Stichting Maassluise kunstenaars (SMK), waar Kloen ook lid van is.

Zoals Gonny van de Nouwelant. zij is zich de laatste jaren gaan toewijden aan het fijn schilderen in olieverf en acryl. Landschappen en vogels zijn haar favoriet.

Roeland van Reem’s (SMK) schilderijen zijn een romantische verbeelding van het onderwerp. Hij werkt figuratief en het werk neigt naar het impressionisme met een subtiel kleurgebruik.

Lida van der Sar (SMK) zoekt naar krachtige bewegingen in abstractie of figuratieve vormen op het schilderdoek, zij speelt met kleur en materie.

Jan Ouwenbroek SMK) schildert naast dorpsgezichten uit Frankrijk en Spanje ook abstracte materieschilderijen. Allerlei materialen worden gebruikt zoals jute zand.

Ans van de Wiel (SMK) maakt beelden van brons. De vormen ontstaan uit emoties, krabbels en droedels. Ze groeien uit tot driedimensionale figuraties. Mensen, huizen en wielen met een ziel.

Bikkel is een veelzijdige kunstenaar uit Vlaardingen, haar schilderijen zijn een reactie van wat haar persoonlijke leven raakt. Ook maakt zij beelden van glas, die een uitstraling hebben die vrolijk en zonnig is.

De keramische beelden van de Catherina Pineau uit Monster beelden de kwetsbaarheid en vluchtigheid van het bestaan uit. Dat komt mede tot uitdrukking door de textuur, bewuste scheuren en uitsparingen in de klei.

Tot slot nog Friedie Kloen. Zij maakt beelden van hout. De vorm van het hout geeft haar inspiratie tot het maken van figuren die vaak een beweging laten zien. De laatste tijd gaat zij nog meer uit van het hout zonder een figuratie uit te beelden: de beelden worden daardoor abstracter.

De tentoonstelling wordt geopend op zaterdag 3 juni om 16.00 uur. Openingstijden: vrijdag en zaterdag van 13.00 -17.00 uur Op zaterdag is er een kunstenaar aanwezig. Adres :Noordeinde 7, 3201 AK Spijkenisse Zie ook: https://www.regioartrijnmond.nl/kloen-co

Prijsuitreiking kunstverloting Kunst- en Atelierroute 2017

De prijswinnaars van de kunstverlotingAan het einde van de Kunst- en Atelierroute op 9 april jl. heeft, zoals gebruikelijk, de trekking plaats gevonden van de kunstverloting. De trekking is verricht door de voorzitter van de Stichting Maassluise Kunstenaars, de heer Pieter Hoogenraad. Na afloop van de trekking zijn de prijswinnaars op de hoogte gebracht en uitgenodigd voor de feestelijke prijsuitreiking. Deze uitreiking heeft afgelopen week plaats gevonden bij Smaak en Meer aan de Govert van Wijnkade.

De winnares van de eerste prijs, Henny Wesselius mocht uit handen van kunstenares Coby Lammers en voorzitter van winkeliersvereniging 't Stadshart haar gewonnen kunstwerk in ontvangst nemen.

De tweede prijs, een metamorfose van kappersteam Virgo was voor Ada Wuijster.

De derde prijs, een culinair delicatessen pakket van Smaak en Meer, ging naar Denise Knol.

De prijswinnares van de speurtocht voor de jeugd ging dit jaar naar Madelief Knol. Zij mag bij De Kleine Reus een mooi cadeau uitzoeken.

Langs deze weg willen wij graag nogmaals al onze sponsoren bedanken voor hun bijdrage. In het bijzonder het Deltaport Donatiefonds voor hun bijdrage aan de extra jeugdactiviteiten.

Expositie 'Wad en branding' in het Douanehuisje

Collage van twee kunstwerkenVoor de derde keer is het werk van Roeland van Reem te zien in het Douanehuisje. Het afgelopen jaar heeft hij muziek van Frederick Chopin, de Nocturnes, vertaald in zeegezichten. Verstilde of roerige schilderijen van de branding met de maan of het laatste beetje zon boven de horizon. Doordat deze werken zijn geschilderd uit het geheugen en de verbeelding, uiteraard begeleid door het pianowerk van de componist, was er veel ruimte voor interpretatie en subtiel kleurgebruik. Daarnaast zijn er, behalve de Wadlopers, zeegezichten van Ibiza en de Noordzee te zien.

De expositie is te bezoeken van 6 t/m 28 mei op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Adres: Govert van Wijnkade 4, Maassluis.

Ans van de Wiel en Mick Otten in Kunsthuis 18

Collage van twee kunstwerkenMocht je geen tijd of zin hebben gehad om onlangs het werk van de Maassluise kunstenaars Mick Otten en Ans van de Wiel bij de Kunstroute Maassluis te bekijken, dan nodigen zij je graag uit voor de komende expositie bij Kunsthuis18 in Naaldwijk, waar zij samen jong talent Myrthe Linssen hun werk laat zien van 22 april t/m 21 mei.

De opening is op zaterdag 22 april om 15.00 uur, maar je kunt de expositie ook later komen bekijken. Bij de opening zal bewegingskunstenaar John Giskes een performance houden. Op 13 en 14 mei is de expositie onderdeel van de Westlandse Kunst en Atelierroute. Mick is die dagen van 11.00 tot 17.00 aanwezig om over zijn werk te vertellen, Ans is op 14 mei aanwezig.

In het volgende blogbericht kun je meer lezen over wat en waar: http://mickotten.blogspot.nl/2017/04/in-vitro-in-natura-bij-kunsthuis18-22.html.

Van harte welkom!

Winnaars Kunstverloting

Coby Lammers De Kunst- en Atelierroute zit er op. Wij kijken terug op een geslaagd weekend. Aan het einde van de kunstroute heeft Pieter Hoogenraad, voorzitter van de Stichting Maassluis, de trekking van de kunstverloting gedaan.

De derde prijs is gewonnen door Denise Knol, een delicatessen pakket van Smaak en Meer.
De tweede prijs is gewonnen door de heer of mevrouw Wuijster, een 'metamorfose' door kappersteam Virgo.
De eerste prijs is gewonnen door Henny Wesselius. Zij won het kunstwerk van haar keuze, t.w. het kunstwerk van Coby Lammers.

De prijs voor de speurtocht voor de kinderen gaan naar Madelief Knol. (inderdaad de dochter van de derde prijswinnares). De prijswinnaars zijn op de hoogte gebracht. Zij horen later waar en wanneer de prijsuitreiking plaatsvindt.

Kunstroute Maassluis: jaarlijks artistiek evenement voor alle leeftijden

Een expo in de kunstroute De Maassluise kunstroute 2017 - thema ‘metamorfose’ - laat u beeldende kunst, muziek, theater en activiteiten voor jong en oud ervaren op wandelafstand in het Maassluise stadshart. Route De kunstroute draait om Maassluise Kunstenaars en gastkunstenaars, te vinden in twee ateliergebouwen, bij Galerie RitsArt (Veerstraat NZ 3) en op een groot aantal andere locaties in de binnenstad. Folder met plattegrond gratis verkrijgbaar in Museum Maassluis en de meeste winkels. Thema ‘Metamorfose’ heet de groepsexpositie van de Maassluise Kunstenaars in het Museum Maassluis. Opening en startschot voor de route zaterdag 8 april om 10:00 uur door de burgemeester. Op een andere locatie exposeren leerlingen van het Lentiz-Revius Lyceum en Lentiz VMBO onder hetzelfde thema. Andere activiteiten Verder kunt u genieten van djembe-uitvoeringen, jeugdtheater, de stadsdichter, plein-air schilders, een woodcarver, schminken, improvisatietheater, een kunstverloting en nog veel meer. De Maassluise kunstroute is een jaarlijks evenement van de Stichting Maassluise Kunstenaars in nauwe samenwerking met de lokale middenstand en Galerie RitsArt. De stichting wil een zo breed mogelijk - bij voorkeur jeugdig - publiek interesseren voor beeldende kunst.

Foto: Peter Farla

Kunstverloting in etalages

Etalage van deelnemende winkel aan kunstverloting De Stichting Maassluise Kunstenaars organiseert dit jaar de kunst- en atelierroute op 8 en 9 april. Onderdeel daarvan vormt de kunstverloting. Vanaf half maart tot en met 9 april zijn in meer dan 50 etalages in de Maassluise binnenstad kunstwerken te bewonderen. Deze kunstwerken zijn gemaakt door Maassluise kunstenaars en hun gastkunstenaars. Het Stadshart heeft er weer voor gezorgd dat veel winkeliers hun etalage beschikbaar stellen om een kunstwerk te tonen. U kunt het kunstwerk van uw keuze winnen door op een stemkaart aan te geven waar uw voorkeur naar uitgaat. Deze stemkaarten zijn verkrijgbaar bij de deelnemende winkeliers en tijdens de route ook bij de kunstenaars. Ieder stuk van de kunstverloting heeft een nummer. Het nummer, dat hoort bij uw voorkeur, kunt u aangeven op de stemkaart, die de winkelier of de exposant voor u heeft. Er zijn drie prijzen beschikbaar gesteld door de winkeliers van ’t Stadshart. U kunt uw stem inleveren tot 9 april 16.00 uur. U leest verdere bijzonderheden op de stemkaart. Deelname aan deze kunstverloting is gratis. Uitgebreide info vindt u hier.

Aftrap Kunst- en Atelierroute 2017

Presentatie flyer Kunstroute 2017 Op vrijdag 3 maart jl. heeft de feestelijke presentatie van de poster en de folder van de Kunst- en Atelierroute 2017 plaatsgevonden in de Woonwinkel van het Wilgenrijk. Het thema van de Kunst- en Atelierroute 2017 is "Metamorfose". De poster en de folder zijn ontworpen door Ans van de Wiel, kunstenaar van de Stichting Maassluise Kunstenaars. Het eerste exemplaar is door Ans op de trap uitgereikt aan Ferdi Buijsrogge, directeur van het Wilgenrijk. De Kunst- en Atelierroute 2017 vindt plaats op 8 en 9 april 2017. Zowel op zaterdag als zondag zijn de ateliers en andere locaties geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Gonny van den Nouwelant terug bij Monsieur Paul

Gonny van den Nouwelant bij mr Paul Toen Monsieur Paul zo'n 29 jaar geleden werd geopend was Gonny van den Nouwelant de eerste exposant in de zaak van Paul Degenkamp. De nieuwe eigenaar Bert Spek heeft de exposite-traditie voortgezet. Als bezoeker van het levendige lunchcaféé wordt u niet alleen gastvrij ontvangen door het personeel, maar ook nog eens omringd door kunst. Gonny van den Nouwelant heeft nu een selectie van haar werk opgehangen. Deze kunstwerken zijn tot en met 9 april dagelijks te bezichtigen in het lunchcafé, Noordvliet 5, Maassluis. Tijdens de Maassluise Kunst- en Atelierroute (zaterdag 8 en zondag 9 april 2017) zal Gonny in de buurt van Monsieur Paul live aan het schilderen zijn.

Gonny en Steffi winnaars Maassluis Filmfestival

Een bolder uit de film Tijdens het Maassluis Filmfestival 2016 zijn Gonny van den Nouwelant en Steffi Modla-Rijkee de winnaars geworden met hun film 'MEER AAN'. De film gaat over het bolderproject dat op initiatief van de Stichting Maassluise Kunstenaars tot stand is gekomen. Hij is vertoond tijdens de filmmarathon in theater Luxor waar gedurende 12 uur 50 films zijn vertoond met als onderwerp Maassluis . De film is nog te zien via de website van Filmclub Maassluis

http://www.filmclubmaassluis.nl/