Jan Ouwenbroek

Aanvankelijk bestond mijn werk voornamelijk uit stads- en dorpsgezichten, boerderijen, stillevens en landschappen, veelal geschilderd in en rond Maassluis. Vanaf midden jaren ’60 bezocht ik Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje. Deze landen boden nieuwe inspiratie. In die tijd ben ik ook in acryl gaan werken.

Het liefst schilder ik direct in de natuur, om daarna in mijn atelier het werk af te maken. Later ben ik mij meer gaan toeleggen op het maken van abstracte materieschilderijen. Met acrylverf en medium, zand, gaas, touw en afvalmaterialen componeerde ik ze.

Ondertussen ben ik meer dan 90 jaar oud, schilder nog dagelijks met hart en ziel en koester de afwisseling van de technieken die ik mij eigen heb gemaakt. Dus aan de slag, want een dag niet geschilderd is een dag niet geleefd!

ONS ERELID!

Jan Ouwenbroek, hierboven geportretteerd door Dick Tulp,  is een schilder pur sang. Zijn enthousiasme voor het schilderen werkt aanstekelijk en alle tientallen jaren dat hij dit doet is hij het niet verleerd om te verwonderen en te bewonderen. Wie heeft er geen werk van Jan in zijn bezit of kent het niet van de diverse exposities die hij hield? Jan bracht landen en vernieuwende schildermethoden op canvas in Maassluis. Hiermee diende hij vele decennia het kunstklimaat in deze stad. Zijn passie voor het scheppen in verf en zijn kameraadschap met de kunstenaars tillen hem boven het maaiveld. Geen wonder dat hij erelid werd. Jan is geboren en woonachtig in Maassluis. Hij heeft zich niet willen vastklampen aan één bepaalde stijl, maar zich in meerdere richtingen ontwikkeld. Vroeger maakte hij meestal stadsgezichten van Maassluis en van steden en landschappen in Frankrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje. Later ontstonden er meer figuratieve en non-figuratieve werken alsook materieschilderijen. Van de studies en schetsen werden in zijn werkruimte grote werken op het doek gezet.

Fotoalbums geplaatst door Jan Ouwenbroek